De 2de Wereldoorlog

 In de geschiedenis van ons dorp zijn vele markeringspunten. Zo loopt het alsmaar durende gevecht met en tegen het water als een rode draad door onze historie. De vele overstromingen zijn daar nog getuige van. Een ander dieptepunt in onze geschiedenis is de 2de wereldoorlog.

Aanvankelijk kwam Hank er goed van af. Tijdens de eerste oorlogsjaren kabbelde het leven, zij het onder streng toezicht van de Duiters, gewoon verder. Er was hier mee te leven. Dat veranderde drastisch toen de geallieerden hun opmars in Brabant begonnen. De Duitsers werden teruggedreven en zochten hun heil achter de grote rivieren. Voor de zoveelste keer in een oorlog was De Maas een haast onneembare barrière. De voorspoedige opmars kwam dan ook abrupt tot stilstand aan De Maas. Hankenaren keken reikhalzend uit naar hun bevrijders die de oever van de Bergsche Maas hadden bereikt. De teleurstelling was groot toen bleek dat de Canadezen en Polen geen kans zagen om snel De Maas over te steken. De Duitsers hier werden zenuwachtig en trokken de teugels stevig aan. Van de een op de andere dag lag Hank in de frontlinie met alle gevolgen van dien. Over en weer beschietingen. Hank werd één grote puinhoop. Op 31 oktober 1944 lieten de Duitsers de Keizersveerse brug springen en verloor Hank alle contacten met de overkant. Hoe zou het in het bevrijdde Raamsdonksveer en Geertruidenberg zijn vergaan? Sporadisch kwam zo af toe een bericht doorgesijpeld, maar naar de echte toestand aan de overkant moest men maar raden. Historicus Bas Zijlmans vertelt nu aan de Hankenaar hoe het allemaal is vergaan vanaf de dag dat de Polen Raamsdonksveer binnen trokken. Al lezende wordt het duidelijk waarom men niet verder kwam dan de oever van de Bergsche Maas.

Deel 1 van onze serie is dan ook Terug in de tijd, terug naar de overkant. In volgende delen gaan wij u verhalen vertellen over de oorlog in ons dorp en al zijn verwoestingen. Klik hieronder op  “Terug in de Tijd, terug naar de overkant”.

Terug in de tijd