Verhalen op Facebook

Op deze pagina kun je nog eens rustig alle grote verhalen welke op Facebook zijn gepubliceerd in alle rust lezen.

DVD 3de Hankse Liedjes Festival is uit.

De DVD van het 3de Hankse Liedjes Festival, met daarop 26 liedjes over ons dorp en De Biesbosch, is uit. Frank uit Hank heeft met 3 camera’ s het gehele programma opgenomen. Zowel geluid als beeld zijn van zeer goede kwaliteit. Om u een indruk te geven wat voor soort liedjes er zo allemaal deze middag de revue zijn gepasseerd is in de bijgaande video goed vertolkt. Een lied geschreven en gezongen door Gerrit Uittenberg. De ouderwetse Biesboschman, waarvan er zovelen uit Hank hun kost verdienden in de ruige en onherbergzame Biesbosch, ziet nu mensen voorbij gaan in hun bootjes voor hun ontspanning en plezier.
Gerrit zingt dan ook:
“En met wat fantasie kan je golfjes laten zingen,
maar de ouderwetse Biesboschman die hoort heel andere dingen”.
De moeite waard om alle 26 liedjes te gaan zien en te beluisteren? Bel dan Frank uit Hank: 0162 40 32 96
De DVD kost 10 euro. Stichting Archief*Kring Hank

Gepostet von Louis de Bot am Donnerstag, 11. Januar 2018

HIER HEUR IK THUIS  DEEL 1.

In de jaren ’30 was een man op doorreis via de Keizerlijke route van Parijs naar Amsterdam via Hank en schreef in zijn dagboek dat hij Hank maar een lelijk plaatsje vond. Hij zal ongetwijfeld niet verder om zich heen hebben gekeken want dan had hij veel meer van dit soort dorpen gezien. Het was de tijd van armoede en armetierige arbeiders huisjes tegen de dijk. Die zelfde man zal zijn mening drastisch bij moeten stellen als hij de volgende beelden zou kunnen zien. Hank van boven af. Een video gemaakt door Luuk de Wit die een goed beeld laat zien vanuit de lucht van ons dorp. Als hij inzoomt op de haan van de kerktoren dan zie je dat hij echt van goud is. Geen wonder dat ze hem zo hoog hebben geplaatst. Maak een rondrit boven Hank en zie zelf hoe mooi het is. Terecht mogen we trots stellen: Hier Heur Ik Thuis.
Video: Luuk de Wit. Samenstelling: Archief*Kring Hank

HIER HEUR IK THUIS.In de jaren '30 was een man op doorreis via de Keizerlijke route van Parijs naar Amsterdam via Hank en schreef in zijn dagboek dat hij Hank maar een lelijk plaatsje vond. Hij zal ongetwijfeld niet verder om zich heen hebben gekeken want dan had hij veel meer van dit soort dorpen gezien. Het was de tijd van armoede en armetierige arbeiders huisjes tegen de dijk. Die zelfde man zal zijn mening drastisch bij moeten stellen als hij de volgende beelden zou kunnen zien. Hank van boven af. Een video gemaakt door Luuk de Wit die een goed beeld laat zien vanuit de lucht van ons dorp. Als hij inzoomt op de haan van de kerktoren dan zie je dat hij echt van goud is. Geen wonder dat ze hem zo hoog hebben geplaatst. Maak een rondrit boven Hank en zie zelf hoe mooi het is. Terecht mogen we trots stellen: Hier Heur Ik Thuis.Video: Luuk de Wit. Samenstelling: Archief*Kring Hank

Gepostet von Louis de Bot am Samstag, 6. Januar 2018

HIER HEUR IK THUIS (DEEL 2)

Hank is al eeuwenlang onverbrekelijk verbonden met De Biesbosch. Een van de vele kreken eindigde in Hank aan het Sluiske. Op maandagmorgen vroeg (soms wel 3 uur afhankelijk van het tij) was het een drukte van jawelste want hier verzamelde de Biesboschwerkers die met kist en bultzak de gehele week De Biesbosch in trokken en daar, soms onder barre omstandigheden, hun kost verdienden. Dus ook De Biesbosch was voor vele Hankenaren een plaats van ‘HIER HEUR IK THUIS’ .Luuk de Wit neemt u mee hoog boven het gebied en laat u zien hoe prachtig dit gebied nog steeds is. De muziek is van Martin van Biesen met het lied ‘Mijn Vissershang’. Dit lied gaat over een oude man die aan de oude Vissershang aan het Sluiske staat. Morgen (1968) kwam de afsluiting van De Bleek ter sprake in de Raad van State. Heel Hank was te hoop gelopen tegen deze afsluiting. Het dorp werd met deze afsluiting immers afgesloten van ‘zijn’ Biesbosch. Tegen beter weten in staart de man over zijn oude Vissershang en hoopt dat de lieden in Den Haag zijn smeekbede zouden horen. Kijk naar de mooie beelden en luister naar ‘Mijn Vissershang’
Camera: Luuk de Wit. Samenstelling: Archief*Kring Hank.

HIER HEUR IK THUIS (DEEL 2)Hank is al eeuwenlang onverbrekelijk verbonden met De Biesbosch. Een van de vele kreken eindigde in Hank aan het Sluiske. Op maandagmorgen vroeg (soms wel 3 uur afhankelijk van het tij) was het een drukte van jawelste want hier verzamelde de Biesboschwerkers die met kist en bultzak de gehele week De Biesbosch in trokken en daar, soms onder barre omstandigheden, hun kost verdienden. Dus ook De Biesbosch was voor vele Hankenaren een plaats van 'HIER HEUR IK THUIS' .Luuk de Wit neemt u mee hoog boven het gebied en laat u zien hoe prachtig dit gebied nog steeds is. De muziek is van Martin van Biesen met het lied 'Mijn Vissershang'. Dit lied gaat over een oude man die aan de oude Vissershang aan het Sluiske staat. Morgen (1968) kwam de afsluiting van De Bleek ter sprake in de Raad van State. Heel Hank was te hoop gelopen tegen deze afsluiting. Het dorp werd met deze afsluiting immers afgesloten van 'zijn' Biesbosch. Tegen beter weten in staart de man over zijn oude Vissershang en hoopt dat de lieden in Den Haag zijn smeekbede zouden horen. Kijk naar de mooie beelden en luister naar 'Mijn Vissershang'Camera: Luuk de Wit. Samenstelling: Archief*Kring Hank.

Gepostet von Louis de Bot am Sonntag, 14. Januar 2018

(Uit onze foto archieven)
KERSTMIS VELE JAREN GELEDEN.

Uiteraard zijn er ook foto’ s in onze archieven terecht gekomen van rond de Kersttijd. In vogelvlucht nemen wij u even mee naar vroegere Kersttijden.
1954: Na de watersnoodramp van 1 februari 1953 zullen de oudere Hankenaren de Kerst van 1954 niet snel vergeten. Weer werd het water hoog opgestuwd met een Noord-Wester storm. In 1953 kwam de waterwolf zo snel dat zelfs de kerkklokken niet konden worden geluid. Attent op wat toen gebeurd was werden er maatregelen genomen. Het stroomgat bij Thé Pennings (daar waar het herdenkingsmonument staat richting Kurenpolder) werd verzwaard met rotsblokken. Dijkwachten werden ingezet en toen de sirene loeide was het voor de inwoners het teken om de huisraad naar boven te sjouwen. Toen s’avonds ook nog eens de kerkklokken begonnen te luiden dachten vele Hankenaren daar komt het water weer. Op de Korte Dijk bij Willem van Toon van Pietjes (van der Pluijm) stroomde het water reeds de Nieuwe Boerenverdriet in. De eerste sluis op de Korte Dijk hield het niet meer en de sluisdeuren verdwenen met een grote klap in de Nathalspolder. Een angstige kerstnacht voor de bewoners, maar gelukkig ditmaal hielden de dijken het wel.
Op de 1ste foto ziet u de versterking van het stroomgat uit 1953. Hier brak in 1953 de dijk en nam 6 huizen mee de diepte in. Op de andere foto ziet u onderin de r.k. Jongenschool, links ernaast de schuur van Dorus Nieuwenhuisen en het winkeltje van Anneke van Sjoos (Nieuwenhuisen) Links bovenin de brug van Jannezand en het bruggenwachtershuis en daar boven de onder gestroomde polder van Jannezand.
In 1988 bouwde Piet de timmerman (Prinsen) zijn 40ste Kersstal.
25 jaar geleden in 1992 was er uiteraard ook een kerstviering in de kerk. De gebroeders Brouwer van de Hang (gebroeders Staal) speelden toen trompet als geen ander. En ook de kleuterscholen zongen toen kerstliederen.
In 1998 was er in de oude Blokhut aan de Julianastraat (nu Aernswaert) ook een kerstviering en in datzelfde jaar was de Kerkstraat sfeervol in kerststemming.
Kerst door de jaren heen uit onze archieven. Het bestuur van de stichting Archief*Kring Hank wenst iedereen fijne dagen en een goed begin van 2019.
Foto’ s: Archief*Kring Hank.

foto van Louis de Bot.foto van Louis de Bot.foto van Louis de Bot.foto van Louis de Bot.foto van Louis de Bot.

MARKANTE PERSONEN VAN ONS DORP DEEL2          MARKANTE PERSONEN VAN ONS DORP DEEL1

ACTIE VOOR NATASJA BOOM in 1991                                 VITA NOVA BLIJFT EEN BEGRIP IN HANK

1945 VAN BETON EN HOUT                                                   AANLEG PASTOOR LIPS PLANTSOEN

EN DAAR GINGEN ZE                                                              WATERSNOOD 1 FEBRUARI 1953

DE KERKHOFPLOEG                                                               BE READY HET WAS KANTJE BOORD IN 1927

HANK HAD OOIT EEN ZIEKENHUIS                               NIEUWE ONTDEKKING OVER DE NAAM HANK