GROTE EXPOSITIE OVER DE TWEEDE WERELD OORLOG

Programma expositie:  Herdenking en Bevrijding  van Hank tijdens WO2 

LET OP!!! DATUMS EN TIJDEN ONDER VOORBEHOUD I.V.M. CORONA CRISIS
  • i.v.m. de corona crisis is onze expositie over WO2 komen te vervallen. U hoort van ons zodra er weer een mogelijkheid is om deze te houden

30 april   t/m  05  mei 2020 in het Uivernest te Hank

30 April   19.00 uur : Ontvangst gasten en belangstellenden.  Gepaste muziek uit en direct na de Tweede Wereld Oorlog gespeeld en gezongen door het orkest Toine Zijlmans/Tini Huigen met zang van Mieke van den Boomgaard. Met begeleiding van beelden en geluid op het scherm

19.30 uur:  Welkomstwoord voorzitter stichting Archief*Kring Hank de heer Richard van Dinteren.

19.36 uur:  Openingswoord Wethouder van der Ven namens de gemeente Altena

19.42 uur:  Openingswoord vertegenwoordiger van de gemeenteraad mevrouw Anne Wil Maris

19.50 uur:  Voordracht/declamatie Hankenaar Broer de Witt (94) over zijn beleving tijdens de Tweede Wereld Oorlog. De declamatie wordt voorgelezen door zijn kleindochter Noor Treffers – de Witt.

19.55 uur:  Voordracht/declamatie uit documenten van het verzet.

20.00 uur:  Openingshandeling wethouder/nabestaanden. Samen met de nabestaanden van de verzetsstrijders zal de wethouder het Verzetskruis terug leggen tussen de documenten welke getuige van moed en doorzetting. Tijdens deze ceremonie wordt door het orkest het lied gespeeld:  We’ll meet again.

21.30 uur:  Sluiting

01 mei    Expositie geopend vanaf 18.00 uur tot  21.00 uur

02 mei    Expositie geopend vanaf 14.00 uur tot  18.00 uur

03 mei    Expositie geopend vanaf 14.00 uur tot  18.00 uur

3 Mei:  Onder voorbehoud bezichtiging/rondrit oude legervoertuigen/vliegtuigen

04 mei    Vanaf 19.00 uur algemene dodenherdenking. Dit gedeelte wordt georganiseerd door het OCH (Oranje Comité Hank) Vanaf 20.45 uur Lezing over de geheime zender in de Biesbosch en de linie crossers over de periode Oktober 1944  –  Mei 1945 door Jelle Simons. Vooraf en in de pauze muziek uit de oorlog door orkest Toine Zijlmans en Tini Huigen met beeld en geluid op het scherm.

21.45 uur Einde lezing en sluiting expositie

05 mei    Expositie geopend vanaf 14.00 uur  tot 18.00 uur

 INHOUD EXPOSITIE HERDENKING EN BEVRIJDING 2de WERELDOORLOG

Onze stichting heeft geprobeerd om een zo gedetailleerd mogelijk beeld te geven van de situatie vanaf begin oktober 1944 tot 7 mei 1945.

We hebben foto’ s uit deze tijd af laten drukken op manshoogte en opgehangen aan panelen. Aan het begin van de expositie stapt de bezoeker als het ware het kerkplein op zoals dat er uit zag in mei 1945. Hij staat dan midden in de verwoestingen die het dorp Hank heeft moeten ondergaan. In een klein half jaar veranderde Hank van een lieflijk dorp aan de Biesbosch in één grote ruïne. Verder lopend langs deze panelen met foto’ s komt de bezoeker bij markante punten van Hank. Op deze punten wordt tekst en uitleg gegeven wat hier gebeurd is in de oorlog.

Verder hebben wij de originele archieven verworven van twee verzetsstrijders uit Hank. Deze geven een goed beeld hoe het verzet in Hank georganiseerd was en wat zij voor de bevolking hebben kunnen betekenen. Uit deze archieven blijkt nu, 75 jaar na de oorlog, dat Hank een knooppunt was van de spionage groep Albrecht. Op het CPA in Hank (Centraal Post Adres)  werd alles verzameld. Hier kwamen de berichten binnen uit geheel Nederland die verzonden moesten worden naar Engeland. De berichten werden verpakt en door koerier(sters) gebracht naar de linie-crossers die ze op hun beurt weer naar de bevrijdde oever van de Maas brachten. Berichten uit Engeland werden mee teruggenomen. Berichten met urgentie, bijvoorbeeld troepentransporten van de Duitsers, werden door een verzetsman met een bootje naar  de zender van de groep Albrecht op Jannezand gebracht. Deze zender bleek na de oorlog de meest bedrijfszekere geheime zender te zijn geweest in Nederland. In den lande ondervond men met het zenden veel tegenslag met de steeds haperende stroomvoorziening en de peilwagens van de Duitsers, wat dikwijls tot gevaarlijke situaties leidde en arrestaties. De zender op Jannezand was bedrijfszeker. De Duitsers konden deze nauwelijks peilen en de stroom werd voorzien vanuit de centrale De Vierbannen aan de Buitenkade in Hank. Bij onraad fietste iemand naar de centrale en de stroom werd uitgeschakeld. Een teken dat de zender verborgen moest worden tot de lucht weer geklaard was. Al deze wetenswaardigheden worden goed belicht op deze expositie.

Verder is er het verhaal van de neergestorte bommenwerper de Halifax LV905. Ook hier zijn veel documenten van en vooral nog onderdelen waaronder één van de motoren. Markante punten zoals de papierfabriek en de brug bij Keizersveer, die voor de tweede maal voor de geallieerden, een brug te ver bleek te zijn komen uitgebreid aan de orde.

Natuurlijk komen de Hankenaren die dit alles mee hebben moeten maken ook aan het woord en liggen er zo’n 10 verhalen die getuigen van de terreur tijdens deze laatste oorlogsmaanden. Ook de jeugd wordt niet vergeten. Overdag tijdens de tentoonstellingsdagen worden de scholen rondgeleid met een uitgebreide toelichting doormiddel van verhalen. Met als doel de jeugd te laten inzien “Dit nooit meer”

Wij denken met deze opzet een goed beeld te kunnen geven van Hank 75 jaar geleden en hiermee op een waardige en respectvolle manier afscheid te nemen van deze donkere bladzijde uit de geschiedenis van ons dorp.

Hank februari 2020.  Stichting Archief*Kring Hank

De verwoeste kerktoren in 1945 en het neergestorte Duitse transporttoestel in mei 1940 op de Lepelaar.

 

De Papierfabriek en de Keizersveerse brug werden totaal verwoest