DE HANG DAGEN VAN 15 EN 16 DECEMBER EN UITSLAG HANKWIS 2018

NAOVENAANT WINNAAR DE HANKWIS

Naovenaant is de winnaar geworden van de grote hanKwis 2018. Ongelooflijk hoe op een puntentotaal van 1523 punten de teams zo dicht bij elkaar konden scoorden.
Archief*Kring Hank dankt iedereen voor zijn deelname en hoopt bij een volgende editie weer op jullie te kunnen rekenen.
Het nummer voor het team is het team nummer. Voor de prijs uitreiking werden we als stichting Archief*Kring Hank nog aangenaam verrast. Ondergetekende mocht ten overstaan van een volle zaal de titel van Grootste Knust in ontvangst nemen. Een titel die we vol verve zullen dragen een jaar lang en bij speciale gelegenheden ook zullen tonen. Lisanne werd Grootste Knust af en droeg de titel over.
Alles bij elkaar een zeer geslaagd weekend met zeker op zondag heel veel belangstelling. Paul en Anja bedankt voor je deskundige begeleiding naar de reis in het verre verleden van onze voorouders. Vele honderden hebben hun roots gevonden en uitgeprint mee naar huis genomen. Het bestuur van de Archief*Kring gaat zich beraden welke evenementen we in 2019 kunnen organiseren. Het ideaal om onze inwoners kennis te laten maken met Hank van boven af gezien is nog steeds niet afgeschreven. Het Toren beklimmen staat weer op onze agenda. Bij de herbouw van de toren na de oorlog was er geen geld genoeg om de wenteltrap tot boven aan toe door te trekken. Voor dit gedeelte moeten we dus een steiger inhuren en dat kost veel geld. Maar we geven het niet op en wie weet komt er vrijgevige sponsor. Verder in 2019 bestaat jachthaven Vissershang 50 jaar, ook daar gaan we ongetwijfeld wat mee doen. Dit jaar kan het Hankse Liedjes Festival zijn 4de editie gaan beleven en natuurlijk zijn er de Hang Dagen op 14 en 15 december. En wie zal het zeggen? Welke verrassingen komen dat weekend weer te voorschijn. Iedereen bedankt voor de lovende woorden. Wij doen het graag vol enthousiasme maar zonder de steun van de inwoners van het dorp zal dit echt niet gaan.
Bij de foto: Lisanne Verstegen draagt haar titel van Grootste Knust over aan Louis de Bot. Geholpen door Asjemenou en Prins Pils den 1ste.
Op het Olympisch Podium de ploegen 1-2 en 3
Naovenaant, JVJVD en de rest en De Rest van de Hang. (foto’ s overgenomen van Facebook stichting Carnaval)
De prijs van de gratis verloting van de overvolle boodschappenwagen van de Jumbo t.w.v. 135 euro ging naar Cees van Ooijen die de hele middag maar liep te griepen nooit prijs te hebben.

DE UITSLAG VAN DE HANKWIS:

14 Naovenaant 1.523,0
13 JVJVD en de rest 1.513,0
7 De rest van de hang 1.507,5
17 Snijdertjes en treffertjes 1.504,0
4 De Knappe Koppen 1.496,5
19 Meidenkoor Woest Genoegen 1.496,5
2 De Bieremienies 1.480,0
8 De vreugdewippers 1.469,5
3 De Bonenstaken 1.453,5
11 Hank’t er maar een naam aan 1.452,5
12 Hullie, Gullie en Zullie 1.444,5
21 Stevens & Co 1.440,5
16 Rinus de kwisreiger 1.433,5
15 POM 1.430,5
22 Bierbukskus 1.0 1.426,5
23 Bierbukskus 2.0 1.415,5
5 De Muskebiers 1.408,0
18 Vierspanners 1.400,5
10 Effe verzinnen 1.399,5
9 Dubbell Glass 1.398,0
1 Buurtvereniging De eerste 1.377,0
20 Kleinkinderen van de Pluimkes 1.375,5
6 De raad van elf 1.274,5

Nog geen witte rook bij de uitslag van de hanKwis.(wat vooraf ging aan de uitslag)

Wat niemand van het organisatieteam had verwacht is toch gebeurd. Op een totaal van 1800 te verdienen punten zouden de verschillen groot genoeg moeten zijn om een winnaar aan te wijzen. Spannend werd het toen de laatste punten in het speciaal ontworpen programma werden ingetikt. En toen…. kwam het grote moment: we drukten op [ enter ]. We konden onze ogen niet geloven dat er zomaar 12 teams waren die heel dicht bij elkaar het hoogste aantal punten hadden. allemaal rond 1400 punten. Er zat zo weinig verschil in punten dat een hertelling noodzakelijk is geworden. Morgenavond 10-12-2018 zal de hertelling plaatsvinden. De jury gaat dan kritisch kijken naar de vragen waar veel punten mee te verdienen waren. De namen van huisjes, de lengte van het Olifantenpad, etc. Bij de kruiswoordpuzzel hebben we ook veel kanttekeningen moeten plaatsen. Hoe kan men het woord gevonden hebben als de puzzel niet in zijn geheel is opgelost? Of is de ontcijfering van de Romeinse cijfers van de 1ste steen in de r.k. Kerk niet helemaal correct uitgerekend? Het kan nu ook zomaar zijn dat het team dat gegokt heeft op de categorie met de Joker het verschil gaat maken. Want hoe dan ook er zal maar één winnaar de hoogste trede van het Olympisch Podium mogen betreden a.s. zondag tijdens de Hangdagen. Zij mogen dan de diner check van 350 euro mee naar huis nemen en deze ter zijner tijd gaan inwisselen bij onze sponsor Café/zalen Vissershang. Wij houden jullie op de hoogte.
Bij de foto: de 1ste steen van de r.k. Kerk die gevonden moest worden en waar de afgeplakte Romeinse cijfers ontcijferd moesten worden. Het antwoord was 1913. Bij deze steen of liever gezegd achter deze steen zit nog een verhaal. Hij is in gemetseld op 25 maart 1913. Op de steen staat echter 4 maart, maar dat is er in gebeiteld bij de opdracht.
Wat velen echter niet weten is dat achter deze steen een ‘nikkel’ doosje mee is ingemetseld met daarin een perkament rol met de Latijnse tekst:
“Gij zijt Petrus, de steenrots, en op deze steen zal ik mijn Kerk bouwen en de poorten der hel zullen haar niet overwinnen” Wat zou het mooi zijn om dat doosje nog eens te zien. Foto: Archief*Kring Hank

Het organisatieteam van de hanKwis, Richard, Demi, Michelle (Lay-out) Walter, Philip en Louis,

AFSCHEIDSRECEPTIE COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN WERKENDAM.

Op 18 december was er in zaal Tavenu een afscheidsreceptie van het college van B&W van Werkendam. Op deze dag zeiden we vaarwel tegen onze gemeente en een welkom naar de nieuwe gemeente Altena. Het college had Archief*Kring Hank verzocht om het lied ‘oh Heerlijk Altena’ te komen vertolken. Dit omdat wij dit lied altijd ten gehore brengen op onze Hankse Liedjes Festivals. Jac Scheeren, Tom Weterings, Piet Weterings en Paul Sengers gaan met dit lied onze nieuwe gemeente begroeten. Een echt Hanks lied, want Ad van Velthoven schreef dit lied al in 1954 en de Wilpi’ s hebben het in 1980 op de plaat gezet en werden er heel bekend mee. Als Hank zullen we op deze manier ons steentje bijdragen om waardig afscheid te nemen van de gemeente Werkendam.

DE HANG DAGEN  15 EN 16 DECEMBER A.S.

De Hang Dagen, een begrip in Hank.

 In het weekend van 15 en 16 december worden voor de 4de maal de Hang Dagen weer gehouden. Een feest van herkenning, saamhorigheid en betrokkenheid geven deze dagen het gevoel waar elke Hankenaar bij wil zijn. Begonnen met 2 verenigingen zijn de Hang Dagen uitgegroeid tot het grootste winterevenement in ons dorp. Dit jaar zijn er al 8 deelnemende verenigingen/stichtingen die mee doen. Allemaal met een eigen doelstelling en met een eigen geluid proberen zij die dagen de bezoekers te laten zien waar zij het hele jaar door mee bezig zijn. Ook dit jaar is er weer zoveel variatie in het programma dat we ons nauwelijks voor kunnen stellen dat er Hankenaren zijn die zich niet ergens in kunnen herkennen.

Tijdens De Hang Dagen is er een landelijke première in het Uivernest. Voor het eerst kunnen alle oorspronkelijke families van ons dorp op één plaats hun stambomen inzien en de familieverbanden bekijken. Paul en Anja Seesink van der Pluijm (ja daar heb je weer een van der Pluijm) hebben (bijna) alle gangbare familienamen uit Hank ondergebracht op één site. Door het intoetsen van de naam van je vader of opa komen binnen enkele seconden je roots tevoorschijn. Per familie was dit al op sommige sites mogelijk maar het unieke is dat ze nu met alle onderlinge verbanden allemaal op een site zichtbaar zijn. Ons héle dorp met alle families in één computer. Zo kan iemand met de achternaam van Dinteren bijvoorbeeld direct zien of hij/zij ooit familie waren van bijvoorbeeld de familie Heijmans of Kivits. Met dit unieke programma wordt alles in enkele seconden zichtbaar. Onder deskundige leiding van Paul en Anja kan je af reizen naar de tijd van je groot en over-over grootouders. De tijd waarin de stamvader van het van der Pluijm geslacht Antonius, Arise van der Pluijm ook wel Bestebier genoemd samen met dijkenbouwer Dirck Wouterszoon de Bodt in 1683 de ringdijk van de Zuid Hollandsche Polder onderhielden en zo konden voorkomen dat ons prille dorp regelmatig zou overstromen. Bijna alle gangbare families uit Hank en Dussen kunnen deze middag afdalen naar een tijd waarin hun voorouders zwoegden om ons dorp te laten worden zoals het nu is. Breng je Ipad of laptop mee waarop een internetverbinding mogelijk is en volg de instructies op van Paul en Anja, die leidden naar het spoor van je voorouders. Kijk mee hoe onze voorvaderen in 1600 begonnen om het verloren land van de st. Elisabethsvloed weer terug te winnen. Aanvang Zaterdag: 13.00 uur. Op zondag vanaf 11.00 uur.

De exposite van de stichting Archief*kring Hank heeft als thema dit jaar “de sportgeschiedenis van Hank” U krijgt hier een uniek inkijkje in de sport van vroeger en nu in Hank. Sportverenigingen die al lang niet meer bestaan, zoals een korfbalvereniging, een hockey vereniging. Maar ook de kaatsvereniging, een van oorsprong Friese sport, is in Hank en Dussen al jaren bekend. Bekijk de archieven van deze verenigingen en ook de oude foto’ s uit tijden van weleer. Walter van Dortmont, draait momenteel zijn archief binnenste buiten om dit alles boven water te krijgen. Je komt dan leuke anekdotes tegen zoals het verzoek aan de bisschop om dispensatie voor 2 spelers uit het 1ste elftal van Be-Ready die andersdenkend waren. (alle verenigingen in Brabant hadden in die tijd r.k. voor hun naam staan.)

Ook kunt u terecht bij leden van Natuur en Milieu vereniging VBM, die je alles kunnen vertellen over onze prachtige natuur in en om Hank. Ook zij willen sportief bezig zijn. Zo kan je je spieren trainen op de zaterdagochtend in het gebied van de voormalige ijsbaan, waar ze een echte Hankse mini cultuur onderhouden, grienden en riet.  Er is ook een stand van de Plukroute Hank. Ook zij zijn sportief bezig door hun trimbaan uit het Hankse Bos te promoten en mensen aan te zetten tot beweging. Verder kun je bij de Plukroute Hank terecht aan een echte werktafel, waar je allerlei dingen zelf kunt maken. Je zult verstelt staan wat je met afval uit onze Hankse natuur allemaal kan doen. Mooie veldboeketten van herfst bladeren en takken b.v. maar ook Kaarsen versieren met natuurlijke producten voor onder de Kerstboom.

In de grote expositiezaal staat ook het schilders collectief PLIHM. Zij tonen u de nieuwste schilderijen, waar ongetwijfeld de natuur van Hank in voor zal komen. Uiteraard kan je deze werken kopen en ze onder de Kerstboom leggen. Momenteel is er een wissel expositie in De Dotter van deze groep. De gangen worden opgevrolijkt met schilderrijen van Petra, Lian, Irma, Hetty en Marja.

De ouderen onder ons worden deze middag zeker niet vergeten. Want ook de KBO heeft een stand in de grote expositiezaal. Hier kunnen ouderen terecht met vragen die betrekking hebben op het ouder zijn en worden van mensen in deze jachtige tijd. De KBO was er van oudsher voor de ontspanning maar je vind op de Hang Dagen antwoorden op de vele vraagstukken die samen hangen doordat je ouder wordt. Bovendien kunnen onze ouderen terecht in het foto en filmarchief van onze stichting waar ze zeker foto’ s zullen vinden die veel herinneringen op zullen roepen.

Op zondagmiddag start Stichting Carnaval met een leuk entertainment programma rondom het bekendmaken van de Grootste Knust en het Boerenbruidspaar 2019 en acts uit het Knuste Kick-off bal. Tussendoor treden de meiden van Woest genoegen op met allemaal leuke meezingers en komt Asjemenou de boel op zijn kop zetten.

Rond vier uur gaan we even met zijn allen naar de grote zaal want daar gaat wethouder van Oosten het team bekend maken dat winnaar is geworden van de grote hanKwis., wie oh wie, welk team heeft de grote hanKwis gewonnen. Onder tromgeroffel van Asjemenou worden de nummers 1-2 en 3 naar voren geroepen om plaats te nemen op het heuse Olympisch Podium. Na de ceremonie geeft Asjemenou nog een echt carnavals concert en sluiten de meiden van Woest Genoegen de Hang Dagen af.
Zeg nou zelf: Dit weekend zet je dik omrand op de kalender dat wil je niet missen. Bovendien krijg je op zondagmiddag ook nog eens een gratis lootje en ding je mee naar de overvolle boodschappenkar van de Jumbo, enne …. de entree is gratis alle dagen. Ook dat nog.
Namens alle 8 verenigingen en stichtingen die meedoen aan De Hang Dagen: het Bestuur van de stichting Archief*Kring Hank

DE HANG DAGEN VORIG JAAR EEN GROOT SUCCES

Jenny and her Swing Boy’ s terug van weggeweest op De Hang Dagen van 2017.

Verloren gewaand beeld terug gevonden.

Was het vorig jaar (2016) tijdens de Hang Dagen een en al opvolgende verrassingen. Dit jaar lag  de lat iets hoger. De expositie van Archief*Kring Hank had dit jaar als thema: “Volksvermaak in Hank door de jaren heen” Hoe vermaakten ons dorp vroeger zich? Afgelegen van de bewoonde wereld en in een tijd dat er geen televisie was en alleen maar op de radio Hilversum 1 en 2. Hankenaren namen hun toevlucht tot een van de vele verenigingen en liepen massaal uit als het Hanks Cabaret optrad in het Bondsgebouw. Ook de Wilpi’ s en toneelvereniging st. Petrus trokken volle zalen. Natuurlijk was er de Vastenavond en niet te vergeten de Kermis. We werden opgestuwd in de naoorlogse welvaart en kregen wat meer te besteden. De elektrische gitaar werd uitgevonden en zelfs het prachtige instrument van het accordeon kwam binnen handbereik. Ze waren 15-16 jaar toen enkele jongelui de koppen bij elkaar staken en een band gingen vormen. We hadden één elektrische gitaar, één accordeon, één drumstel (één trommeltje met bekkens) één versterkertje van 20 watt‼ en we hadden een zangeres, Jeanne van Alphen.  Zo werd de jeugdband “Jenny and her Swing Boy’ s geboren. (klik op de foto voor vergroting)

Nu 57 jaar later trokken ze nog eenmaal de witte broeken en het wit overhemd aan om op te treden tijdens de Hang Dagen 2017. Terug naar 1960. Het repertoire uit die tijd? Sent me the pillow van Lydia, Waarom ben jij nooit op zondag vrij van Anneke van Hoof en iedere dans is een kans… van The Fouryo’s  De bezetting: Tini Huigen accordeon, Piet Weterings gitaar, Theo Hanegraaf Drums en Jeanne van Alphen zang, samba ballen en tamboerijn. En of het nog niet genoeg was trad ook eenmalig het duo Black and Veger op. Theo Hanegraaf en Piet Weterings vormden in 1962 een gelegenheidsduo. Zij durfden het aan om in het hol van de leeuw, in Dussen dus, mee te doen aan een Song Contest juist in een tijd dat de rivaliteit tussen Dussen en Hank op een hoogte punt was.

De Hang Dagen 2017 gemist? Dan heb je niet gesnuffeld in de archieven van de oude verenigingen voor volksvermaak, heb je niet de mooie schilderijen bewondert van het vrouwen schilders collectief PLIHM, heb je niet je licht opgestoken bij de milieu vereniging, Hanks Belang en voor het eerst aanwezig De Plukroute Hank. (allemaal heel belangrijk voor de toekomst) Dan heb je ook de  gezelligheid gemist in het andere deel van het Uivernest. Dan werd je door stichting Carnaval, Asjemenou en meidengroep Woest Genoegen de gehele middag bezig gehouden met leuke meezingers, het Boerenbruidspaar 2018, De Grootste Knoest 2018 en de Krakers CD 2018.

Zaterdag 16 december was de opening door wethouder van Oosten met het onthullen van het verloren gewaande beeld van de Heilige Antonius van Padua. Zondag 17 december geopend om 11.00 uur met in de middag een programma vol verrassingen.

Namens alle gezamenlijke verenigingen: Stichting Archief Kring Hank.

Dit alles gemist? Kom naar De Hang Dagen op 15 en 16 december 2018!!!